Dirk Kuyt kimdir?
* Hollanda Milli Takımı’nın golcü oyuncusu Dirk Kuyt, 11 Eylül 1980’de, Hollanda’da bir balıkçı kasabası olan Katwijk Aan Zee’de dünyaya geldi.
* Futbola 5 yaşında Hollanda’nın yerel amatör takımlarından Quick Boys’ta başladı. 1998 yılında Utrecht tarafından transfer edildi ve 18 yaşında profesyonel oldu. Utrecht’te 5 sezon forma giyerken, 160 maça çıktı ve 51 gol kaydetti.
* Utrecht’teki son sezonu olan 2002-2003 sezonunda 34 lig maçında 20 gol atarak ülkesinde ‘Altın Ayakkabı’ ödülünü aldı. Aynı sezon takımının Feyenoord’u 4-1 yenerek Hollanda Kupası’nı kazanmasında önemli bir paya sahip oldu. 2003-2004 sezonu öncesi Feyenoord’a transfer oldu.
* Feyenoord’daki ilk sezonunda ligde 34 maçta 20 gol attı. 2004-2005 sezonunda 29 gol kaydederek, gol kralı oldu. 2005-2006 sezonunda da 33 lig maçında 22 kez fileleri havalandırdı, Hollanda’da 2006 yılının futbolcusu seçildi.
* Feyenoord formasıyla toplamda 101 maça çıktı ve 71 gol attı. İngiltere Premier Lig ekiplerinin dikkatini çekti ve 2006 yılının Ağustos ayında Liverpool’a transfer oldu.
* Liverpool’da ilk sezonunda 48 maçta 14 gol kaydetti. O sezon Şampiyonlar Ligi’nde takımının final oynamasında büyük pay sahibi oldu. Bir önceki sezonun Şampiyonlar Ligi Şampiyonu Liverpool, Kuyt’ın, takımının tek golünü attığı finalde Milan’a 2-1 kaybetti. Ancak yıldız futbolcu ilk sezonunda sergilediği performansla teknik direktörü Rafael Benitez ve İngiliz medyasının övgüsünü aldı. Son sezonunda ise, forma giydiği 34 lig maçında 2 gol attı, 2 asist yaptı.
* 2007-2008 sezonunda, özellikle Şampiyonlar Ligi’nde adından söz ettirdi. Şampiyonlar Ligi’nde 2007-2008 sezonunda 12 maçta forma giyerken attığı 7 gol ile Liverpool’un yarı finale kadar çıkmasında etkili oldu.
* Liverpool’da oynadığı 6 sezonda 285 maçta forma giydi ve 71 gol attı, geçtiğimiz sezon lig kupası şampiyonluğu yaşadı. Liverpool, finalde normal süresi 1-1, uzatma devreleri 2-2 biten maçta, Cardiff’e penaltı atışları sonucu 3-2 üstünlük sağlayarak kupaya uzanırken, maça Kuyt damgasını vurdu. Uzatma devrelerinde 1 gol atan Kuyt, penaltı atışlarında topu ağlara göndererek, ilk iki penaltı atışını gole çeviremeyen takımını rahatlattı.
*Hem forvet hem de kanatta Hollanda milli takımının vazgeçilmez isimleri arasında yer alıyor. 2004 yılından bu yana 86 kez milli takım forması giydi, fileleri 24 kez havalandırdı. Yıldız futbolcu, Hollanda Milli Takımı’yla 2010 Dünya Kupası’nda final oynadı. Hollanda’nın, EURO 2012 elemelerindeki maçlarında 6 gole imza atarak finallere katılmasında önemli pay sahibi oldu.
‘Formayı giymek için sabırsızlanıyorum’
İmzayı atar atmaz FB TV’ye bağlanan Dirk Kuyt taraftara mesaj gönderdi: Formayı giymek için sabırsızlarnıyorum. Şampiyonlar Ligi’nde Fenerbahçe’yi iyi yerlere taşıyacağız.
Hollanda’da gerçekleştirilen transferin ardından FB TV’ye bağlanan Kuyt, çarpıcı açıklamalar yaptı. Hollandalı yıldız, “Avrupa’nın önde gelen 10’dan fazla kulübünden teklif aldım. Ancak Fenerbahçe ismini öğrendiğimde çok heyecanlandım ve diğer teklifleri bir kenara bıraktım. Sarı-Lacivertli formayı giymek için sabırsızlanıyorum” dedi. Fenerbahçe’nin başarılarına katkı sağlamak istediğini belirten süper golcü, “6 yıl boyunca Liverpool’da sayısız başarılar elde ettim. Yeni bir heyecan, yeni bir deneyim yaşamam gerektiğine inandım. Fenerbahçe’nin her sene şampiyonluğa oynayan ve aynı zamanda Avrupa’da başarı arayan bir kulüp olması tercimimdeki etkenlerdi. Şampiyonlar Ligi’nde Fenerbahçe’yi iyi yerlere taşıyacağız” ifadesini kullandı.
Kaynak : Fanatik